onsdag 8. februar 2012

Bunadsregler

Bunadsregler. Hvem bestemmer hva, skikk og bruk, nye tider, "mote", usmakelig, pent.....
Ja, meningene er mange. Har prøvd lete litt etter hva som stort sett gjelder i dag..

Fant først disse reglene som Direktør i Bunad og folkedraktsrådet, Gunn Jensberg, har utarbeidet for bruk av bunad (Kilde: http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=115838 , 9/5-2006 )

1. Hodeplagg er obligatorisk både for kvinner og menn.

2. Bunadsko er å foretrekke. Utrykket skal være enkelt, ikke bruk pumps eller støvletter. Svarte, enkle sko kan til nød passere.

3. Bruk tette strømper av ull eller bomull. Nylonstrømper er tabu. Som oftest er det svarte strømper som er tingen, men det kan være ulike regler som gjelder for ulike bunader.

4. Begrens tilbehøret. Søljen skal plasseres der den hører hjemme, ikke på livet eller vesten. Ikke bruk sølvbelte på en bunad der det ikke hører til.

5. Pyntfri sone. I tidligere tider brukte man ikke pynt i ørene. Ikke bruk søljeøredobber eller andre øredobber. Men sjekk ut hva som hører til bunaden. Enkelte nye bunader har øredobber som en del av tilbehøret.

6. Snublefritt skjørt. Sørg for at stakken ikke er for lang eller for kort. Kanten skal ligge 15-20 centimeter over bakken. Man skal ikke måtte holde i skjørtet for å unngå å tråkke i det.

7. Dunjakke-forbud. Er det kaldt, bruk lyst ullundertøy. Mangler man ytterplagget som hører til bunaden, kan man eventuelt bruke et svart, nøytralt sjal.

8. Bunadsparaply er vulgært. En tradisjonell svart paraply gjør nytten om det regner.

9. Naturlig uttrykk. Kvinner bør droppe sminke eller sørge for at den ser naturlig ut.

10. Kniv er forbeholdt menn. Bunadskniv til damer er et nymotens påfunn, dette hører ikke hjemme på kvinnebunader, kun enkelte mannsbunader. 

Disse reglene synes jeg var litt i strengeste laget. Kanskje fordi jeg ikke selv synes lua til Nordlandsbunaden er noe fin, og ikke har noen umiddelbare planer om å anskaffe den.... ;) Og heller ikke synes det er noe fint med skjørtet 15-20 cm over bakken. Ellers er de ok. Vel, jeg vil jo ha snørestøvler til også da..

Denne linken var også grei. Inneholdt litt forskjellig..http://www.systue.info/pdf/tips2.pdf

Slenger på denne også: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article4122792.ece#.TzL_fu3O-Cd


Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt har egen side, www.bunadsraadet.no. Der fant jeg bla dette:

Ofte stilte spørsmål om bunadsbruk

Kva slags bunad skal eg velje?
Vi råder deg til å setje deg godt inn i kva bunader som finns i dei områda du føler tilknyting til. Dette kan vere det området du er oppvaksen i, eller plassar du har slektningar frå. Du kan også velje bunad frå den staden du har flytta til. Det er ikkje forbode å velje noko anna, men du må vere forberedt på at folk forventar at du har tilknyting til den plassen bunaden din er frå.

Der eg kjem frå, er det fleire bunader i bruk. Kva for ein er den mest riktige? 
Nokre bunader frå same område byggjer på ulikt draktmateriale, og  ser derfor ikkje like ut. I tillegg har dei ulike bunadsprodusentane ofte helt seg i varierande grad til den gamle folkedraktskikken i området. Nokre bunader ligger svært nær det gamle draktmaterialet, medan nokre har kan hende  latt seg inspirere av andre objekt også, til dømes lokal flora eller ei rosemalt kiste. Kva som er riktig for deg, kjem an på om du er oppteken av å ha ein bunad som ser ut som folkedraktene, om du vil ha ein som har vore i bruk i lang tid eller om du vil ha den som er mest vanleg. Svaret er opp til den enkelte, her finns det ingen fasit.

Finns det godkjende bunader?
Nei, det finns ingen godkjenningsordning for bunader. Ein må imidlertid vere oppmerksam på at dei som har utarbeida bunaden kan ha opphavsrett til den, og at produksjon utan denne sin løyve vert anset som piratkopiering. Det mange tenkjer på når ein seier "godkjend", er bunader som er utarbeidd av lokale bunadnemnder eller i samarbeid med Norsk senter for bunad og folkedrakt. Ein lagar då ein bunad etter organisasjonen / institusjonen sine kriteria.

Må eg bruke hovudplagg?
Dei fleste bunader har hovudplagg, og bunaden er komplett fyrst med dette på. Før i tida hadde alle gifte kvinner hovudplagg. Dei ugifte jentene hadde gjerne et eige hovudplagg eller fletta og oppsett hår.

Skal eg bruke hovudplagg for gift eller ugift når eg er sambuar?
Det er ikkje noko i vegen for at du kan bruke hovudplagg for gift om du ønskjer det. Dette gjeld også andre draktdelar for gifte som somme bunader har.

Kan eg bruke sylv som ikkje høyrer til bunaden?
Viss du har arva sylv, kan du gjerne bruke dette. Elles anbefaler vi at du bruker sylv som er utforma til bunaden.

Kva slags strømper skal eg bruke?
Vi tilrår knestrømper eller strømpebukse i ull eller bomull. Dei ulike bunadene har strømper i ulike fargar. Kva som høyrer til din bunad kan du få informasjon om hjå ditt lokale husflidsutsal eller bunadnemd.

Skal ein ha på seg trøye og hovudplagg inne?
Trøya bør vere på, spesielt i formelle høve, som til dømes kyrkjebruk. Menn skal etter tradisjonen ta av seg hovudplagget inne, medan kvinnene beheld det på.

Kva sko skal eg bruke til bunaden?
Vi anbefaler bunadsko, t.d. Klaveness. Enkle svarte sko eller sko / støvlettar med snøring kan også brukast.



Jeg har vel tidligere gitt uttrykk for hva jeg synes om div nye ting som er kommet til, som f.eks mobilvesker, hårbøyle, slips mmm. Skal komme tilbake til regler for selve Nordlandsbunaden, bretting og feste av sjal, plassering av søljene, hektene mm senere..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar